Iedereen weet dat spieren die intensiever dan gemiddeld worden gebruikt groeien en dat spieren die minder intensief dan gemiddeld worden gebruikt krimpen. Het is dan ook niet vreemd dat de focus tijdens het trainen moet worden gelegd op die spieren die je wil laten groeien. Er zijn eindeloos veel soorten sportoefeningen en trainingen die erop gericht zijn om bepaalde spiergroepen te laten groeien. Toch is het niet zo bekend hoe je dit nu precies voor elkaar krijgt. Hieronder vind je 5 tips om de spieren sneller te laten groeien in korte tijd.

test ad between

1. Bepaal je calorie-inname

Als sporter kan je je niet aan standaarden houden om je spieren snel en gezond te laten groeien. Wat voor de ene persoon een uitstekende hoeveelheid calorieën per dag is kan voor jou wel te veel of juist te weinig zijn. Er is een handige formule om te berekenen hoeveel calorieën goed zijn om je spieren te laten groeien. Deze formule komt uit Amerika en is dan ook gericht op pounds in plaats van kilo’s. Neem je gewicht in pounds en vermenigvuldig dit met 20. Dan heb je het aantal calorieën per dag. Als je 120 pound weegt, dan mag je dus dagelijks 2400 calorieën hebben. Een pound is ongeveer 0,45 kilo. 120 pounds is dus 54.55 kilo.

2. Train grotere spiergroepen

De grootste spiergroepen in het lichaam zijn de borstspieren, de beenspieren en de rugspieren. Het is goed om de hele spiergroep te trainen en niet enkel een deel van de spiergroep. Je kan wisselen in trainingen waarbij je bij iedere training steeds dezelfde spiergroep ook meeneemt.

3. Progressief gewichtheffen

Je kan je spieren als het ware choqueren door steeds je training aan te passen. Als je gewicht gaat heffen, dan begin je een week trainingen met het heffen van 40 kilo. De week daarop doe je er wat gewicht bij en de volgende vijf trainingen doe je er nog wat gewicht bij. Je voert het gewicht zo langzaam op en omdat je lichaam een ander gewicht verwacht zal het sterker reageren op de wisselingen in het gewicht.

4. Hou niet vast aan een routinetraining

Veel sporters doorlopen dagelijks dezelfde training. Binnen deze training worden de belangrijkste spieren steeds opnieuw aangesproken. Beter is het om juist niet vast te houden aan een routine, maar om elke dag een andere spiergroep te trainen. Probeer hierbij ook meer focus te leggen op de gemeenschappelijke spiergroepen. Dit zijn bijvoorbeeld de triceps en de biceps.

5. Meerdere soorten van heffen

Gewichtheffen gebeurt meestal tot boven het hoofd. Het is juist voor het laten groeien van de spieren beter om hierin variatie aan te brengen. Breng het gewicht op een derde van de totale lift bij de eerste set, tot een hoogte van twee derde van een totale lift bij de tweede set en pas de volledige lift bij de laatste set.

Zie hoe de spieren sneller groeien

Bovenstaande tips zijn gemakkelijk toe te passen en zorgen er gegarandeerd voor dat de spieren sneller zullen groeien op een gezonde manier. Natuurlijk zijn er ook nog andere zaken die helpen bij het sneller doen groeien van de spiermassa, maar niet alle manieren zijn even gezond. Bovenstaande tips zijn volledig verantwoord.