Afvallen is niet eenvoudig en helaas heb je op het internet ook veel te maken met tegenstrijdige informatie. Wanneer je gaat zoeken naar de beste macronutriënten ratio voor als je wilt afvallen, dan zie je veel verschillende informatie naar voren komen. Het is dan ook niet vreemd dat je het op een gegeven moment gewoon niet meer weet.

[sc name=”adsense-voeding”]

Letten op de macromix

Het is belangrijk om te weten dat je eigenlijk helemaal geen baat hebt bij enkel een goede macronutriënten ratio. Wanneer je hierbij veel te weinig eet of juist veel te veel calorieen binnenkrijgt, dan ga je echt niet afvallen. Er is dus meer om aandacht aan te besteden dan enkel je macronutriënten ratio. De hele macromix moet goed zijn als je er een goed resultaat uit wilt halen. Je moet zorgen voor ideale percentages die passend zijn aan het moment. Bij het afvallen verandert je lichaam en hierdoor moet je de percentages ook regelmatig aanpassen op je nieuwe lichaamsgewicht. Zorg voor voldoende activiteiten en beweging en houdt in de gaten hoe je lichaamsvet verandert om ervoor te zorgen dat alle percentages juist zijn en ook blijven wanneer er zaken veranderen.

De gemiddelde verhoudingen

Ieder lichaam is anders en daarom is het lastig om aan te geven wat nu precies de juiste verhoudingen zijn. Dit is namelijk persoonlijk. Gemiddeld komt het neer op ongeveer 50% aan eiwitten, 35% aan koolhydraten en 15% aan vetten. Daarnaast is het goed om de sportmomenten ook goed aan te passen op wat jouw lichaam nodig heeft. Sommige mensen moeten rekening houden met een hogere tolerantie of juist een lagere tolerantie van koolhydraten. Mensen die van nature al slank zijn hebben dan ook weer een andere macronutriënten ratio nodig, bijvoorbeeld 25% aan eiwitten, 55% aan koolhydraten en 20% aan vetten. Mensen die van zichzelf al goed gespierd zijn hebben weer een andere macronutriënten ratio, zoals bijvoorbeeld 30% aan eiwitten, 40% aan koolhydraten en 30% aan vetten. Mensen die aan de brede en zware kant zijn kunnen dan weer beter gaan richting 35% eiwitten, 25% koolhydraten en 40% vetten. Zo zie je dat voor iedereen een andere macronutriënten ratio de beste optie kan zijn.

Blijf experimenteren

Voor ieder lichaamstype geldt een andere perfecte macronutriënten ratio. Het kost tijd om deze te vinden. Wees niet bang om hiermee te experimenteren. Soms kan het verhogen van goede vetten en het verlagen van de koolhydraten al zorgen voor een sterker vetverlies. Blijf proberen tot je de ideale macronutriënten ratio voor jou gevonden hebt.