Waar het vandaan komt:

Niacine is een vorm van Vitamine B3 en wordt terug gevonden in veel ‘voel je goed levensmiddelen’ zoals gist, vlees, vis, noten, melk, eieren, groene groenten, bonen en ontbijtgranen. Niacine (nicotinezuur) komt ook voor in voorgeschreven vorm en als een dieetsupplement.

Wat het voor je doet:

B vitaminen zijn vitaal om je lichaam van brandstof te voorzien. “Alle B vitaminen helpen het lichaam om voedsel (koolhydraten) om te zetten in brandstof (glucose), wat verbrandt word om energie te produceren.” zegt Sari Greaves, woordvoerder van de ‘American Dietetic Association’ en voedingsdirecteur bij het ‘Step Ahead Weight Loss Center’ in Bedminster, NJ. Ze helpen ook met het functioneren van het zenuwstelsel en zijn nodig voor een gezonde huid, haren, ogen en lever. Maar niacine wordt ook gebruikt om het LDL cholesterol (de slechte soort) te verlagen, bescherming tegen cardiovasculaire ziekten en het HDL cholesterol (de goede) te verbeteren. Laten we eens ingaan op de belangrijkste voordelen:

test ad between

Aanbevolen inname:

Niacine aanbevelingen worden gegeven in zogenaamde NE’s, niacine equivalenten. “Dit is omdat het van twee bronnen komt, niacine en het aminozuur tryptofaan, waarvan een deel omgezet wordt in niacine.” zegt Greaves. “De aanbeveling voor niacine is gebonden aan de energiebehoefte (in calorieën). Volwassen mannen moeten streven naar 16mg NE per dag. Grotere dosissen, tot 100mg, worden vaak voorgeschreven aan patiënten met een hoge cholesterol, maar dit moet alleen op advies van een arts zijn.”

Het eten van eiwitrijke voeding is de beste manier om voldoende niacine binnen te krijgen. “Deze magere bronnen van eiwitten zoals gevogelte zonder vel, vis, lende van rundvlees, natuurlijke pindakaas en groenten.” zegt Greaves. Niacine wordt ook toegevoegd aan veel granen producten; Op een etiket wordt 10 tot 19% van de dagelijkse voedingswaarden als een goede bron van niacine beschouwd terwijl 20% of meer wordt beschouwd als een uitstekende bron. Om je te helpen andere voedingsmiddelen te meten, heeft Greaves dit handige lijstje gegeven:

Een niacine tekort is onwaarschijnlijk voor mensen die voldoende eiwitten binnenkrijgen. Echter, pellagra wordt veroorzaakt door een chronisch tekort aan niacine en symptomen hierbij zijn onder andere diarree, desoriëntatie en huidproblemen.

Bijbehorende risico’s/controle:

Het consumeren van overmatige hoeveelheden aan supplementen (waarschijnlijk geen voedsel) kan een rode huid, uitslag of leverschade veroorzaken. Het kan ook resulteren in een gevaarlijke toename van glucose niveaus bij diabetici. De maximum toelaatbare inname is 35mg per dag voor volwassenen. “Het zelf voorschrijven van grote dosissen niacine om het bloed cholesterol te verlagen kan lijden tot bijwerkingen, waarvan sommige niet een verlaging van cholesterol hoeven zijn.” voegt Greaves toe. Als je arts niacine voorschrijft, neem dan de aanbevolen dosering.