Er zijn ontzettend veel soorten vitamines. De ene vitamine heb je meer nodig dan de andere. In dit artikel volgen de voordelen van de krachtige vitamine C.

Wat is vitamine C?

Vitamine C staat bekend als een ascorbinezuur. Het is een wateroplosbare stof en vertoont veel overeenkomsten met glucose. Vitamine C staat bekend als een vitamine met ontzettend veel gezondheidsvoordelen.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C vind je met name terug in fruit. Toch is dit niet de enige bron van deze gezonde vitamine. Je vindt ‘m ook terug in groenten, waaronder spruiten en paprika. De beste bronnen van vitamine C zijn rode en gele paprika, kiwi en sinaasappel.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine C?

Vitamine C is een gezondheidsbommetje. Deze vitamine versterkt je immuunsysteem. Niet voor niks wordt er aangeraden om met een koudje extra supplementen te slikken. Daarnaast is deze vitamine een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten gaan virussen en andere ziekmakende dingen in je lichaam tegen. Hierdoor word je minder snel en minder vaak ziek.

test ad between

Daarnaast draagt de vitamine bij aan de aanmaak van collageen. Daarmee is dit ook een bron van gezondheid voor je huid. Collageen is namelijk een stofje dat je huid soepel en gezond houdt.

Vitamine C werkt ook goed in combinatie met andere stoffen. Door de vitamine wordt calcium en ijzer beter verwerkt. Beide mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid.

Hoe kan je vitamine C consumeren?

Je kan vitamine C op verschillende manieren consumeren; vast, vloeistof of via supplementen. Hieronder volgt een voorbeeld van iedere vorm:

Is vitamine C goed voor sporters?

Zeker! Vitamine C is een onmisbare vitamine voor sporters. Het versterkt het immuunsysteem, waardoor je betere prestaties kunt leveren. Het versterkt je botten, waardoor je meer en harder kunt trainen. Bovendien pak je minder snel ziektes op. Dit is ten voordele van je spierherstel en spieropbouw.

Wat gebeurt er bij een tekort en overschot aan vitamine C?

Een vitamine C overschot is niet zoveel voorkomend. Mocht je de hele dag door vitamine C rijk groente en fruit eten, dan heb je de kans op een overschot. Een overschot plas je uit, maar toch kan het voor lichamelijke ongemakken zorgen, waaronder; hoofdpijn, misselijk, diarree en brandend maagzuur.

Een tekort aan vitamine C komt veel vaker voor. Veel vitamines gaan verloren bij het bereiden van groenten. Ook eten veel mensen te weinig fruit. Deze combinatie leidt meestal tot een vitamine C tekort. De gevolgen: minder goede weerstand, erg moe, pijn in botten en gewrichten, bloedarmoede en slechte genezing van wonden. Niet alleen als sporter is het belangrijk om je vitamine c op peil te houden. Het is voor iedereen van essentieel belang.

Hoe krijg je voldoende vitamine C binnen?